Owner Post Follow Dash



"I am fine"
Tcha's

Selamat Datang !


Assalamualaikum
This is a place to qwerty everything
Pardons my words


⊰HEY YOU!⊱
Awak comel.
Percaya tak?
Hm percayalah pleaseeee


K tipu jewp hahahaha
Kalau dah baca toksah nak memarah kalau gua cerita pasal lu. Suka hati gua nak cerita pasai sapa k. Kalau dah terasa tu whoops padan muka kahkahkah. Ini blog gua, kalau tapuasti meh kita face to face toksah pendam kang hati lu pula terbakar bhahaha.
Gimme some space to breathe.


Skins by: IlliShuhada
Basecode : PikaChan
Best viewed in Mozilla and Google Chrome

#407 Hari Ibu







Mother's Day haram? Mengapa?

Wikipedia :

“One school of thought claims this day emerged from a custom of mother worship in ancient Greece, which kept a festival to Cybele, a great mother of Greek gods. This festival was held around the Vernal Equinox around Asia Minor and eventually in Rome itself from the Ides of March (15 March) to 18 March. The ancient Romans also had another holiday, Matronalia, that was dedicated to Juno, though mothers were usually given gifts on this day. In some countries Mother’s Day began not as a celebration for individual mothers but rather for christians.”

Maksudnya di sini ialah bahawa Hari Ibu juga merupakan salah satu di antara perayaan yang disambut oleh orang kafir iaitu masyarakat yang beragama kristian. Greek kuno memanggilnya sebagai Hari Cybele iaitu ibu kepada dewa-dewa mereka. Dan Roman kuno pula meraikan Hari Matronalia sebagai tanda memperingati dewa juno iaitu mak kepada juventas, vulcan dan mars.

***

Tapi....

Tcha musykil.

Kenapa mesti haram? Kenapa mesti samakan Hari Ibu dengan Hari Cybele atau Hari Matronalia?

Tcha bukan ingin membantah pernyataan daripada sumber wikipedia itu tapi... Hm.

Bagi Tcha, mungkin pernyataan daripada wikipedia itu memang ada benarnya tetapi yang haram itu terpulang kepada sesiapa yang menyambutnya. Asalkan niat kita suci, benar, dan ikhlas. Pendek kata, nawaitu itu penting. Al-maklumlah, zaman sekarang ramai manusia mudah terpesong. Terlalu mudah ditindas dengan agama lain.

Kenapa Teacher's Day atau Hari Guru tidak haram pula? Mengapa?!

Ah sudahlah! Memeningkan kepala otak saja memikirkan semua ini. 

Apa yang penting sekarang, Tcha sayang Zuhrah Binti Badrul Syukur selamanya. Muah muah!


Korang nampak tak ada satu gambar yang comel salah satu daripada lima gambar dekat atas ni? Nampak tak? Nampak tak?

Tak nampak.

Ala yang ada budak kecil pakai baju hitam tuuu~~


Ya! Yang inilah!

Sebenarnya en-en-en, budak kecil dalam gambar ini en-en............. Tcha.

Hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha can't stop laughing!

Muahahahahahahahaha!

Stop.

Bhahahahahahahahaha!

Please, stop laughing.

Kahkahkahkahkahkah!

I SAID STOP!

//krik krik//

Good.

Memang. Dulu Tcha memang gemuk, tembam, dan putih.

Putih ke?

Sikitlah.

Okay, sikit.

Erk. Lupakan sajalah tentang gambar comel itu. Tcha tahu ramai yang cemburu.. ((Perasan))

Sekarang jam menunjukkan 4.34 petang. Tinggal lagi 26 minit lagi Tcha kena bersiap pergi tuisyen akaun. Sigh.





Renungkanlah gambar yang terakhir ini. Cheerio. Assalamualaikum :)



Tcha.


◀ Older Newer ▶